Australia Wyposażenie kuchni od DesignForHome

Kulinarna Australia

Kulinarna Australia

Kuchnia australijska to niesamowity twór. Kształtowała się przez tysiące lat, przez co dziś ma niebagatelny smak. Tę niesamowitą złożoność możemy tłumaczyć zarówno skomplikowaną historią, jak i położeniem geograficznym. Mieszanka ta to połączenie kuchni rdzennych mieszkańców z tymi, którzy zaczęli się tu osiedlać. Niegdyś niedoceniana, dziś zyskuje uznanie wielu smakoszy. Dlaczego? Obecnie jest to jedna z najlepszych kuchni świata, ponieważ łączy w sobie niemal wszystkie inne. Ciekawe połączenia smakowe i dania serwowane z najlepszych i świeżych produktów stawiają te przepisy w czołówce światowej. Ta oryginalna kuchnia jest powodem przybywania tu wielu turystów i smakoszy. Jak ona się kształtowała? Najpierw osiedlili się tu Brytyjczycy i to ich kultura, a w tym kulinaria zdominowały Australię. Następnie przypłynęła tu ludność z Azji wraz ze swoimi przepisami. Dziś ten kontynent zamieszkują wszelkie nacje, a każda z nich ma wpływ na to, co się tam gotuje. Nie były to jednak przeniesienia bezpośrednie. Każda z nich bowiem musiała się dopasować do panującego w Australii klimatu. Z uwagi na to, że przez większą część roku panuje tam suchy i gorący klimat dania zmieniały swoje przepisy. Bogactwo, wynikające z uwarunkowań geograficznych też trzeba było wykorzystać – mnóstwo rzek i pustyń, a dookoła oceany. Podsumowując, można powiedzieć, że kuchnia australijska składa się z tej rdzennie aborygenkiej, anglosaskiej i dzisiejszej, nowoczesnej. Pierwsza i ostatnia stanowią jedną z największych atrakcji, bowiem każdy przyjezdny chce spróbować tutejszych, tradycyjnych dań. Aborygeni przez wiele lat żyli koczowniczo, zajmując się głównie zbieractwem, łowiectwem i polowaniem. Ich specjalna obróbka oraz doprawianie specjalnymi korzeniami i roślinami sprawia, że kuchnia aborygenów jest niepowtarzalna. Jeżeli chodzi o mięso, to głównie polują oni na dzikie ptactwo, węże, kangury, żółwie lub strusie. Popularnym źródłem wielu składników odżywczych są larwy oraz insekty. Najlepsze jest to, że sposób pozyskiwania i obróbki mięsa raczej się nie zmienił. Nadal można tam zjeść mięso prosto z paleniska. W tej kuchni wykorzystuje się na przykład olej z eukaliptusa, liście pieprzu czy nektary kwiatowe. Nieco inaczej jest w nowoczesnej kuchni australijskiej. Jest ona stosunkowo młoda, bowiem powstała w latach 80. XX wieku. Tutejsi kucharze postanowili wykorzystać bogactwo i oryginalność zwierząt i roślin, występujących tylko w Australii. Zaczęto specjalne hodowle bydła, połowy na oceanach, a także wykorzystuje się w mniej konwencjonalny sposób roślinność. Tak oto wygląda nowoczesna, australijska kuchnia fusion. Jest to połączenie przepisów azjatyckich, amerykańskich i śródziemnomorskich. Na bazie tych kuchni powstają odważne połączenia smakowe, które zrewolucjonizowały tutejszą mentalność, dotyczącą gotowania.

Leave a Comment