Australia

Kulinarna Australia

Kulinarna Australia

Kuchnia australijska to niesamowity twór. Kształtowała się przez tysiące lat, przez co dziś ma niebagatelny smak. Tę niesamowitą złożoność możemy tłumaczyć zarówno skomplikowaną historią, jak i położeniem geograficznym. Mieszanka ta to połączenie kuchni rdzennych mieszkańców z tymi, którzy zaczęli się tu osiedlać. Niegdyś niedoceniana, dziś zyskuje uznanie wielu smakoszy. Dlaczego? Obecnie jest to jedna z najlepszych kuchni świata, ponieważ łączy w sobie niemal wszystkie inne. Ciekawe połączenia smakowe i dania serwowane z najlepszych i świeżych produktów stawiają te przepisy w czołówce światowej. Ta oryginalna kuchnia jest powodem przybywania tu wielu turystów i smakoszy. Jak ona się kształtowała? Najpierw osiedlili się tu Brytyjczycy i to ich kultura, a w tym kulinaria zdominowały Australię. Następnie przypłynęła tu ludność z Azji wraz ze swoimi przepisami. Dziś ten kontynent zamieszkują wszelkie nacje, a każda z nich ma wpływ na to, co się tam gotuje. Nie były to jednak przeniesienia bezpośrednie. Każda z nich bowiem musiała się dopasować do panującego w Australii klimatu. Z uwagi na to, że przez większą część roku panuje tam suchy i gorący klimat dania zmieniały swoje przepisy. Bogactwo, wynikające z uwarunkowań geograficznych też trzeba było wykorzystać – mnóstwo rzek i pustyń, a dookoła oceany. Podsumowując, można powiedzieć, że kuchnia australijska składa się z tej rdzennie aborygenkiej, anglosaskiej i dzisiejszej, nowoczesnej. Pierwsza i ostatnia stanowią jedną z największych atrakcji, bowiem każdy przyjezdny chce spróbować tutejszych, tradycyjnych dań. Aborygeni przez wiele lat żyli koczowniczo, zajmując się głównie zbieractwem, łowiectwem i polowaniem. Ich specjalna obróbka oraz doprawianie specjalnymi korzeniami i roślinami sprawia, że kuchnia aborygenów jest niepowtarzalna. Jeżeli chodzi o mięso, to głównie polują oni na dzikie ptactwo, węże, kangury, żółwie lub strusie. Popularnym źródłem wielu składników odżywczych są larwy oraz insekty. Najlepsze jest to, że sposób pozyskiwania i obróbki mięsa raczej się nie zmienił. Nadal można tam zjeść mięso prosto z paleniska. W tej kuchni wykorzystuje się na przykład olej z eukaliptusa, liście pieprzu czy nektary kwiatowe. Nieco inaczej jest w nowoczesnej kuchni australijskiej. Jest ona stosunkowo młoda, bowiem powstała w latach 80. XX wieku. Tutejsi kucharze postanowili wykorzystać bogactwo i oryginalność zwierząt i roślin, występujących tylko w Australii. Zaczęto specjalne hodowle bydła, połowy na oceanach, a także wykorzystuje się w mniej konwencjonalny sposób roślinność. Tak oto wygląda nowoczesna, australijska kuchnia fusion. Jest to połączenie przepisów azjatyckich, amerykańskich i śródziemnomorskich. Na bazie tych kuchni powstają odważne połączenia smakowe, które zrewolucjonizowały tutejszą mentalność, dotyczącą gotowania.

Leave a Comment